4-5 kokta, skalade potatisar

5 dl vatten (eller potatisavkok)

1 dl olja

½-1 dl honung

1 påse torrjäst

2-3 msk salt

1- 1 ½ l vetemjöl

 

 

Skala potatisarna och koka tills de blir mjuka, spara eventuellt kokspadet. Låt potatisarna kallna och kör dem sedan i mixer tillsammans med vattnet. Värm allt till ca 50oC med olja och honung. Häll i en bakbunke, tillsätt torrjästen, salt och mjöl. Arbeta ihop till en lös deg men som ändå kan arbetas med händerna. Låt jäsa ca 1 timme under bakduk. Arbeta ihop degen. Ta upp klickar ur degbunken med mjöliga händer. Doppa klicken i mjöl och på plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225oC. Grädda bröden i ca 10 minuter.