Melanzana alla parmigiana |
4 port. |
1 kg medelstora auberginer 1 kg mogna tomater 1 knippe basilika 2 klyftor vitlök salt, peppar olivolja 300 g mozzarella 100 g nyriven parmesan
|
Skölj auberginen och dela dem på längden i ½ cm tjocka skivor. Salta och lägg på ett fat, lägg över ett annat fat + en tyngd, låt stå minst en timme så beska smakämnen dras ut. Skålla skala och kärna ur tomaterna. Finhacka köttet och värm i kastrull. Skär 1/3 av basilikan i strimlor. Pressa vitlöken och tillsätt i röran. Småkoka till simmig sås, salta och peppra och rör om då och då. Spola hastigt av aubergineskivorna i vatten och låt rinna av, torka av väl med handduk. Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna, lägg i auberginerna i omgångar och fräs, låt rinna av väl på hushållspapper. Smörj en ugnsfast form med lite olja, skär resten av basilikan i strimlor. Skiva mozzarellan. Sätt ugnen på 175oC. Täck formen med ett lager aubergineskivor och strö över lite parmesan, Lägg på mozzarella, täck med tomatsås och strö över basilika. Upprepa i nämnd ordning och avsluta med tomatsås. Spara ca 2 msk parmesan att strö över sist. Grädda i ugn ca 40 minuter. När 10 minuter återstår, strös resten av parmesanen över. Gratängen smakar bäst om den är ljummen. |