Polentagratäng

                                                           4 port.

 

2 lökar

1 vitlöksklyfta

3 msk olivolja

½ liter grönsaksbuljong

2 dl polenta

2 dl riven ost

smör till formen

 

5 tomater, helst plommontomater

1 nypa cayennepeppar

1 knippe basilika

1 zucchini

 

 

Skala löken och vitlöken. Tärna löken och hacka vitlöken. Fräs hälften av löken och vitlöken i lite olja tills de mjuknar. Häll på buljongen och rör ned polentan. Sjud upp under omrörning och stäng av plattan, rör ned hälften av osten. Sätt på ett lock och låt polentan stå och dra ca 10 min på plattan (eller svag värme om gasspis). Smörj en ugnsfast form med smör och sätt ugnen på 200oC. Häll polentan i formen och låt den svalna. Skölj och tärna tomaterna, hetta upp resten av oljan i en kastrull och lägg i tomaterna samt resten av lökarna, fräs i 2 minuter. Krydda med salt, peppar och cayenne. Ta stekpannan från plattan. Skölj och riv zucchinin grovt, salta och peppra, bred ut den jämnt över polentan. Strimla basilikan och blanda ned den med soten i tomatblandningen. Bred ut över zucchinin. Baka i 25-30 minuter. Skär i bitar och servera genast.