20cm i diameter

4 ägg

2.5 dl socker

1 1/4 dl vetemjöl

1 1/4 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

 

25cm i diameter

5 ägg

3 dl socker

1.5 dl vetemjöl

1.5 dl potatismjöl

2.5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker (jag brukar ösa i lite mer dock, allt efter smak och tycke)

 

30cm i diameter

7 ägg

3.5 dl socker

2 dl vetemjöl

2 dl potatismjöl

3 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

 

35cm i diameter

7-8 ägg

4 1/4 dl socker

2.5 dl vetemjöl

2.5 dl potatismjöl

3.5 tsk bakpulver

3 tsk vaniljsocker

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker poröst, och då menar jag läääääänge. Det ska bli luftigt och ljusgult.

Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Blanda runt det med en gaffel tills det blir ordentligt blandat. Häll sedan mjölblandningen försiktigt ner det i äggsmeten. Blanda allt FÖRSIKTIGT!

Häll sedan ner smeten i formen och grädda tills gyllenbrunt. Pröva med en mätsticka för att se så att botten är färdig. Stickan ska komma upp ren.

 

Hur länge ska botten stå i ugnen? Tja, det beror på hur stor den är. 

Jag går numera på känn och på hur den ser ut. En 25cm form ska stå ca 40 minuter, en 30cm ungefär detsamma. En 35cm ca 35-40 minuter. Titta till den då och då för att se hur färgen ser ut. 

När botten är färdig, låt den svalna lite i formen och stjälp sedan upp den på ett galler. Lägg en bakduk över tills den svalnat helt. Vira in den i platsfolie och lägg den i kylen tills den ska användas.

Ett litet knep är att låta tårtbotten stela till lite i frysen, på så sätt blir det enklare att skära den.

 

 

Prövade ett nytt recept idag på tårtbotten. Den blev verkligen hög och fin och doftar ljuvligt! Den är dessutom väldigt fast och fin så det kommer nog bli perfekt till tårtbakandet imorgon! Nu ska den in i frysen för att imorgon delas i fyra lager. Fyllningarna i denna tårtan blir mango- och passionsfruktsmousse samt choklad- och hallonmousse. Låter smaskigt eller hur?!